Fredrika Runeberg : Fredrika Runeberg - receptbok
Fredrika Runebergs kokkonst och hushållsfärdigheter är omtalade, och man har vetat att hon hade en egen receptsamling, men den har länge varit försvunnen. När museet Runebergs hem i Borgå skulle renoveras inför J.L. Runebergs 200-årsjubileum 2004 flyttades familjens bibliotek tillfälligt till SLS för katalogisering, och då kom en liten bok med handskrivna recept fram - det var Fredrika Runebergs receptbok.
Fredrika Runeberg har delat in recepten i två grupper, dels recept på bakverk, maträtter och inläggningar, dels anvisningar för annat som behövdes i hushållet: frosskurer, garnfärger, lim, såpa m.m. De återges här i den ordningsföljd hon själv har skrivit ner dem och med hennes egen stavning.
Recepten är kanske inte användbara som sådana i dag - bl.a. har många råvaror förändrats sedan 1800-talet - men de ger en god inblick i husmoderns vardag på Fredrika Runebergs tid. Dessutom finns här ett recept på ”Runebergs bakelse”. Var det så den ”ursprungliga” Runebergstårtan såg ut?
* The description may refer to a different version of the product. Details mentioned in the description, such as accessories, may not be part of the product you have selected. For detailed information about the product you have selected, please refer to the feature list below.
Categories | |
---|---|
Author | Fredrika Runeberg |
Co-authors | Edited by: Nina Edgren-Henrichson |
Title | Fredrika Runeberg - receptbok |