Stadens hjärta
Stadens hjärtaär en samling studier av stadslivets förvandlingar i tio nordiska städer under 1900-talets senare del och fram till i dag. Författarna närmar sig ämnet från ett etnologiskt perspektiv där stadsbornas tolkningar och berättelser bildar en viktig utgångspunkt.
I de olika kapitlen kan man följa en ny stadskultur växa fram i Norden under 1990-talet och 00-talet, med en stark betoning av upplevelse och kommersialism, men även av tradition och bevarande. Äldre skikt i stadsbebyggelsen upphöjs till kulturarv och bildar tablåer som utnyttjas för att locka turister, samtidigt som stadens historia på ett konkret sätt lever vidare i invånarnas minnen och tolkningar av sin omgivning.
Anna-Maria Åström ger i två artiklar en överblick av centrumlivets och varuhusens förvandlingar i Helsingfors från tidig efterkrigstid fram till i dag. Kari Telste bidrar med en diskussion om hur paradgatan Karl Johan i Oslo rustats upp i ett korstryck av olika intressen, där kulturmiljövård, kommersiella intressen och invånarnas synpunkter bryts mot varandra. Frågor kring bevarande och förnyelse står i centrum även i Kerstin Gunnemarks artikel om Göteborg.
I bidrag av Katja Hellman och Sanna Lillbroända-Annala behandlas småstäderna Jakobstad, Karleby och Ekenäs, medan Anne Niemi och Kajsa Wikman diskuterar turistevenemang och historiebruk i Åbo och Lovisa. Turistperspektivet är viktigt också i Pia Olssons, Susanne Österlund-Pötzschs och Pirjo Korkiakangas artiklar om Helsingfors, Mariehamn och Jyväskylä. Tiina-Riitta Lappi kompletterar bilden av Jyväskylä med en studie av utvecklingen av stadens centrum i ett längre tidsperspektiv.
* The description may refer to a different version of the product. Details mentioned in the description, such as accessories, may not be part of the product you have selected. For detailed information about the product you have selected, please refer to the feature list below.
Categories | |
---|---|
Co-authors | Edited by: Anna-Maria Åström and Jonas Lillqvist |
Title | Stadens hjärta |