Eija Eskola : Tarinaa kirjastoista ja lukemisesta vuosilta 1910 - 1970

21,10 €
Varastossa
Vain %1 jäljellä
SKU
P-TARI-6059CD

Kämpillä, korsuissa ja vankileireillä luettiin, samoin kotona pullataikinaa vaivatessa ja peiton alla taskulampun valossa. Kirjan voimaa ja lumoa välitettiin kirjallisuusmatineoissa, satutunneilla ja valtakunnallisilla kirjallisuusviikoilla. Kansanvalistajat ja kirjakauppiaat tekivät määrätietoista työtä kotikirjastojen perustamiseksi ja kirjastonhoitajat loivat kirjastoihin sivistyksen leimaa kirjailijoiden valokuvilla, viherkasveilla ja eleganteilla lampunvarjostimilla.

Miksi suomalaisen kirjastoliikkeen keskeinen vaikuttaja Helle Kannila ja muut kansanvalistajat halusivat rajoittaa ihmisten sanomalehtien lukemista? Kuinka he ohjasivat kirjojen lukemisessa tavoitteellisuuteen, systemaattisuuteen ja hitauteen? Joku lukija niin ehkä tekikin, mutta monet sen sijaan lukivat ahmien ja kaikkea mahdollista sekaisin. Luettiin ääneen, luettiin salaa, ja muun puutteessa vaikka almanakkaa.

Kirjan päähenkilöinä ovat lukijoiden ja kirjastonhoitajien lisäksi aiemmin huonosti tunnetut kirjastontarkastajat ja kirja-asiamiehet.

Eija Eskola on 1900-luvun kirjastohistoriaan erikoistunut tutkija, jonka väitöskirja ilmestyi 2004 nimellä Suositellut, valitut ja luetut. Kirjallisuus kirjastoissa 1918-1939. Hän on julkaissut myös muun muassa Lahden kaupunginkirjaston historian ja kirjailija Ilmari Eskolan elämäkerran sekä artikkeleita eri julkaisuihin.

Lisätietoja
Tuoteryhmä
TekijäEija Eskola
Teoksen nimiTarinaa kirjastoista ja lukemisesta vuosilta 1910 - 1970
Julkaistu2019
Kielisuomi
Verokanta-
SijaintiOrimattila
AvainsanatHelle Kannila, Kirjastohistoria, Lukemisen historia, Työväenkirjastot, Yleiset kirjastot
☎ 040 541 9287 (arkisin klo 8-15)
Copyright © Finlandia Kirja