Marko Tikka & Seija-Leena Nevala : Kielletyt leikit : tanssin kieltämisen historia Suomessa 1888–1948

Alkaen 8,00 €
Varastossa
Vain %1 jäljellä
SKU
P-KIEL-A8C187
Katso kaikki vaihtoehdot

Joulukuussa 1939 tanssimisesta tuli rikos. Tavallisista huvittelunhaluisista ihmisistä tehtiin rikollisia, joita sakotettiin ja jopa passitettiin vankilaan. Sotaa käyvän maan poliisi ja oikeuslaitos jahtasivat kaupungeissa ja maaseudulla tanssikiellon rikkojia. Kaksi tanssijaa menetti henkensä ratsioissa, ja arviolta viittätoista tuhatta suomalaista – etenkin nuoria naisia – rangaistiin tanssimisesta. Morsiusparikin tuomittiin omissa häissään tanssimisesta. Elokuvia sai katsella, puhetilaisuuksia pitää, jopa juoda alkoholia – mutta mikä tanssista teki niin vaarallisen, että se oli kiellettävä? Maailman mittakaavassakin poikkeuksellinen tanssikielto oli seurausta vuosikymmeniä kestäneestä tanssin vastustamisesta. Kielletyt leikit arvioi ensimmäistä kertaa laajasti tanssikiellon syitä ja seurauksia. Tanssiminen oli polttopiste, joka yhdisti niin nuoriso- ja työväenliikkeen kamppailun uusista jäsenistä, käsityksen isänmaallisuudesta kuin sen, kenellä on valta päättää naisen kehosta. Tanssikiellon historia on tunteiden historiaa. Seuraukset kantoivat pitkälle sodanjälkeiseen aikaan – aina lavatanssien kultakauteen saakka.

* Kuvausteksti saattaa koskea teoksen toista versiota. Kuvauksessa mainitut yksityiskohdat, kuten mahdolliset oheistuotteet, eivät välttämättä ole osa valitsemaasi teosta. Valitsemasi teoksen tarkat tiedot löytyvät alla olevasta ominaisuusluettelosta.

Lisätietoja
Tuoteryhmä
TekijäMarko Tikka & Seija-Leena Nevala
Teoksen nimiKielletyt leikit : tanssin kieltämisen historia Suomessa 1888–1948
TakatekstiJoulukuussa 1939 tanssimisesta tuli rikos. Arviolta viisitoistatuhatta tavallista, huvittelunhaluista suomalaista sai sotavuosina sakko- tai vankeustuomion tanssimisesta. Ratsioissa kaksi tanssijaa menetti henkensä poliisin ampumiin luoteihin. Maailman mittakaavassakin poikkeuksellisen tanssikiellon taustalla oli vuosikymmenien kamppailu paritanssin julkisesta hyväksymisestä. Tanssin kieltämisessä ja sallimisessa yhdistyivät nuoriso- ja työväenliikkeen kamppailu jäsenistä, käsitys isänmaallisuudesta ja se, kenellä on valta päättää naisen kehosta. Tanssimiseen liitetyt jännityksen, pelon ja häpeän tunteet kulkeutuivat pitkälle sodanjälkeiseen aikaan - aina lavatanssien kultakauteen saakka. FT, Suomen historian dosentti Marko Tikka ja FT Seija-Leena Nevala ovat historiantutkijoita Tampereen yliopistossa. He ovat perehtyneet monipuolisesti 1900-luvun alkupuolen suomalaiseen elämänmenoon.
Avainsanathistoria, kulttuurihistoria, sota-aika, ravintolat, asenteet, sukupuolimoraali, julkinen keskustelu, käsitykset, moraali, sosiaalinen kontrolli, rangaistukset, rajoitukset, tanssi, huvit, kiellot, sosiaaliset normit, seuratanssi, huvitilaisuudet
☎ 040 541 9287 (arkisin klo 8-15)
Copyright © Finlandia Kirja