Merja Tuominen-Gialitaki : Viisaan syömisen lähteillä : kreetalaisen keittiön salaisuudet
Jo pitkään on tiedetty, että Välimeren alueella kaikesta päätellen syödään terveellisemmin kuin pohjoisempana. Perinteinen Välimeren ruokavalio sisältää runsaasti ns. hitaita hiilihydraatteja eli viljaa, hedelmiä ja vihanneksia sekä kohtuullisesti oliiviöljyä ja suhteellisen vähän lihaa. Joitakin vuosia sitten huomattiin, että kreetalainen
ruokavalio eroaa Välimeren ruokavaliosta siinä, että kreetalaiset käyttävät oliiviöljyä runsaasti, syövät enemmän kasviksia ja hedelmiä ja kohtuullisesti viljaa. Ruokavalioita vertailtaessa on esitetty monenlaisia teoriota. Kiistatonta kuitenkin lienee se että kreetalaiset elävät pitkään ja huomattavan terveinä. Terveellisyyden lisäksi heidän ruokansa on maukasta.
Merja Tuominen-Gialitaki on asunut Kreetalla pari vuosikymmentä ja nykyään noudattaa kreetalaista ruokavaliota Suomessa. Keittokirjaansa varten hän on haastatellut kymmentä paikallista ruoanlaittajaa, päässyt kurkistamaan heidän keittiöönsä ja istumaan heidän päytäänsä. Ohjeet perustuvat näiden henkilöiden haastatteluihin. Kirja lähtee kreetalaisten makujen pitkästä historiasta, käsittelee ruokavalion perusteita, esittelee ohjeita antaneet henkilöt ja heidän suhteensa ruokaan ja kreetalaiset ruoanlaittotavat.
* Kuvausteksti saattaa koskea teoksen toista versiota. Kuvauksessa mainitut yksityiskohdat, kuten mahdolliset oheistuotteet, eivät välttämättä ole osa valitsemaasi teosta. Valitsemasi teoksen tarkat tiedot löytyvät alla olevasta ominaisuusluettelosta.
Tuoteryhmä | |
---|---|
Tekijä | Merja Tuominen-Gialitaki |
Teoksen nimi | Viisaan syömisen lähteillä : kreetalaisen keittiön salaisuudet |
Avainsanat | ruokaohjeet, ruokaperinne, ruokakulttuuri |