Rakenteiden vaurionsietokyvyn varmistaminen onnettomuustilanteessa
Ohjeen tavoitteena on luoda selkeät ja yhteiset pelisäännöt rakenteiden vaurionsietokyvyn ja jatkuvan sortuman eston hallinnalle suunnittelussa ja toteutuksessa perustuen rakentamismääräyskokoelmaan ja eurokoodijärjestelmään. Ohje kuvaa rakenteiden vaurionsietokykyä ja vaurion rajoittamista onnettomuustilanteessa ilmiönä sekä antaa konkreettisia suunnitteluohjeita näiden asioiden hallitsemiseksi.
Rakennusten kantavien rakenteiden suunnittelu ja toteutus kuuluvat niihin rakentamisen osa-alueisiin, joissa virheet voivat aiheuttaa erittäin vakavia seuraamuksia, jopa ihmishenkien menetyksiä. Tästä syystä suunnittelun ja toteutuksen osalta puhutaankin ”nollatoleranssista”. Suunnittelujärjestelmien ohjeet ja kaavat antavat keskimäärin noin kaksinkertaisen murtovarmuuden suunniteltuihin kuormiin nähden. Tämä on useimmiten riittävää ottamaan huomioon rakenneosissa ja liitoksissa esiintyvät pienet virheet ja laatupoikkeamat. Yksittäisten rakenneosien ja liitosten kantavuuden menetys ei välttämättä ole katastrofaalista, mikäli vaurio pysyy paikallisena.
Rakennusten kattosortumien vauriotutkimukset 2000-luvulla ovat osoittaneet, että kattorakenteiden laajat ns. jatkuvat sortumat ovat johtuneet suunnittelussa ja toteutuksessa tehdyistä virheistä. Suunnittelussa ei ole useinkaan otettu riittävästi huomioon paikallisen vaurion aiheuttamaa ennakoimatonta onnettomuuskuormitustilannetta, vaikka määräykset ja ohjeet näin edellyttävät. Suunnittelukäytännön kehittämiseksi onkin tältä osin lisäohjeistustarvetta.
Asiaa käsittelevän ohjeen laadinta alkoi alan asiantuntijoilta tulleen ehdotuksen pohjalta vuonna 2015. Samanaikaisesti oli käynnissä ympäristöministeriössä Suomen rakentamismääräyskokoelman kantavia rakenteita koskevan osan uudistus, jossa vaatimukset ja ohjeet on annettu osassa ”Rakenteiden lujuus ja vakaus”. Rakenteiden kuormien osalta uudistus sisältää vaatimukset ja suositukset onnettomuuskuormastandardin SFS-EN 1991-1-7 soveltamiseen liittyen. Eurokoodien soveltamista koskevat asetukset tulivat voimaan vuoden 2017 alusta. Samanaikaisesti ministeriö julkaisi eurokoodeihin liittyvät ohjeet, jotka sisältävät eurokoodien kansalliset liitteet.
* Kuvausteksti saattaa koskea teoksen toista versiota. Kuvauksessa mainitut yksityiskohdat, kuten mahdolliset oheistuotteet, eivät välttämättä ole osa valitsemaasi teosta. Valitsemasi teoksen tarkat tiedot löytyvät alla olevasta ominaisuusluettelosta.
Tuoteryhmä | |
---|---|
Teoksen nimi | Rakenteiden vaurionsietokyvyn varmistaminen onnettomuustilanteessa |